9ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ 

 ΠΟΝΤΟΣ

ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΓΟΝΑΥΤΩΝ   9-17/8/2019
 


1η ΗΜΕΡΑ: 20/08 AΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – -KAΣΤΑΝΟΜΗ

Αναχώρηση το βράδυ στις 05.30 πμ. Αφού περάσουμε τα σύνορα, διασχίσουμε την Κωνσταντινούπολη(300χλμ), θα κατευθυνθούμε στην Κασταμονή (515χλμ). Δείπνο και διανυκτέρευση. .

2η ημέρα: ΚΑΣΤΑΜΟΝΗ - ΑΜΑΣΕΙΑ - ΚΟΤΥΩΡΑ

Πρωινό, περιήγηση στην πόλη της Κασταμονής. Θα επισκεφτούμε το κάστρο του Ιωάννη Κομνηνού, το νομαρχιακό μέγαρο, στο κέντρο της πόλης, καθώς και το αρχαιολογικό μουσείο. Το κτίριο του μουσείου παλαιοτέρα εξυπηρετούσε τις ανάγκες της οργάνωσης των Νεότουρκων « Εταιρία Ένωσις και Πρόοδος», (1910) και των διαβόητων Δικαστηρίων Ανεξαρτησίας (1921). Αμέσως μετά, αναχώρηση για Αμάσεια (253χλμ), τη γενέτειρα του γεωγράφου Στράβωνα. Εκεί θα θαυμάσουμε τους λαξευτούς τάφους, επί του όρους Χασρενέ, των Μιθριδατών Βασιλέων. Οι πιο τολμηροί, για να δουν από κοντά τους τάφους, θα πρέπει να σκαρφαλώσουν στην πλαγιά του όρους που τους φιλοξενεί. Κατόπιν, προορισμός μας τα Κοτύωρα διαμέσου Σαμψούντας (274χλμ). Δείπνο και άμεσα θα έχουμε τη δυνατότητα να γνωριστούμε καλύτερα και να εκφράσουμε τις πρώτες μας εντυπώσεις για τις περιοχές που επισκεφθήκαμε, για το χρώμα και τον ρυθμό του τόπου. Διανυκτέρευση στα Κοτύωρα.
3η ημέρα: ΚΟΤΥΩΡΑ - ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑ - ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ
Πρωϊνό και περιήγηση στην πόλη των Κοτυώρων και πιο συγκεκριμένα τη συνοικία της Υπαπαντής, όπου στέκει αλώβητος από τον χρόνο, ο αλλοτινός Μητροπολιτικός Ναός της Υπαπαντής, σήμερα αίθουσα πολιτισμού. Αφού περιηγηθούμε στη συνοικία και στην πόλη η επόμενή μας στάση θα είναι στην Κερασούντα (47,5χλμ), την πατρίδα του κερασιού και την πρωτεύουσα του λεφτοκαριού (φουντουκιού). Θα επισκεφθούμε τα ναό του Αγίου Νικολάου, σήμερα μουσείο, καθώς και το ιστορικό κέντρο της πόλης. Θα περπατήσουμε στη συνοικία Ζεϊτινλίκ, με τα παλιά αρχοντικά, που βρίσκεται στην ακρόπολη της Κερασούντας κι από εκεί θα θαυμάσουμε την Αρητιάδα νήσο, το μοναδικό νησί του Ευξείνου Πόντου. Στη συνέχεια θ’ αναχωρήσουμε για Τραπεζούντα(130χλμ). Δείπνο κι αμέσως μετά βραδιά γνωριμίας με την αιώνια χροιά της ποντιακής κουζίνας. Θα μάθουμε για την ποντιακή διατροφή και θ’ ακολουθήσει γευσιγνωσία, υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας, από ποντιόφωνο ντόπιο λυράρη. Διανυκτέρευση.
4η ημέρα: ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ - ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΠΟΛΗΣ
Πρωινό και ξενάγηση στα μνημεία κι εκκλησίες της Τραπεζούντας, όπως Άγιου Ευγενίου, Παναγίας Χρυσοκεφάλου, ιστορικά κτίρια, διατηρητέα αρχοντικά, τα τείχη και την ακρόπολη των Κομνηνών, Φροντιστήριο Τραπεζούντος, Μουσείο Τραπεζούντος, κεντρική αγορά, μπεντεστένι, περιοχή Σοουκ-Σου στη βίλα του τραπεζίτη Κων. Καπαγιαννίδη. Κατόπιν επίσκεψη στην περιοχή του Όφεως ποταμού, στη μαγευτική λίμνη, Ουζούν γκιολ, με το μοναδικό αλπικό τοπίο. Επιστροφή στην Τραπεζούντα, δείπνο και αμέσως εκμάθηση παραδοσιακού ποντιακού χορού, για όσους δε γνωρίζουν, που θα παρουσιαστεί την αυριανή ημέρα στα υψίπεδα, οροπέδια, της Τραπεζούντας, από την χορευτική ομάδα μας Ταξιδιώτες. Κι όσοι γνωρίζουν, χορεύουν μαζί μας, αλλά συνδράμουν και στην εκμάθηση. Επίσης, όσοι επιθυμούν, θα δηλώσουν συμμετοχή για τον θεατρικό αυτοσχεδιασμό που θ’ ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες και θα λάβουν καθοδήγηση, πως θα το πράξουν. Διανυκτέρευση στην Τραπεζούντα.
5η ημέρα: ΠΟΝΤΙΟΦΩΝΑ ΠΑΡΧΑΡΙΑ - ΤΟΠΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Πρωϊνο κι αμέσως αναχώρηση για τα ονομαστό ποντιόφωνο παρχάρι, υψίπεδο, Derinoba της Τόνγιας. Επαφή με τους ποντιοφώνους κατοίκους του, που θα μας μυήσουν στη δική τους καθημερινότητα, δίνοντάς μας την ευκαιρία να «ζήσουμε το παραμυθένιο παρελθόν σε ενεστώτα χρόνο», όπως: παρακολούθηση κτηνοτροφικών ασχολιών, παρασκευή βουτύρου και κατά βούληση συμμετοχή, κόψιμο ξύλων, πλέξιμο, ζύμωμα, γευσιγνωσία, γλέντι με τους κατοίκους του οροπεδίου, χορός και παρουσίαση χορού από την ομάδα Ταξιδιώτες, αλλά και περπάτημα και αυτοσυγκέντρωση. Όλα αυτά υπό την αίσθηση και παρουσία της ομίχλης (δείσα στην ποντιακή), που ενώ σε περιβάλλει, νιώθεις ότι ταξιδεύεις στο χρόνο κι οδεύεις προς την χαμένη Ατλαντίδα, ενώ το παιχνιδιάρικο λαμπύρισμα των ηλιαχτίδων, αλλά και τα κουδούνια των αγελάδων, άμεσα σε επαναφέρουν στον χωροχρόνο του Πόντου, που εύχεσαι να είναι ατελεύτητος. Επιστροφή στην Τραπεζούντα, δείπνο κι αμέσως μετά βραδιά θεατρικού αυτοσχεδιασμού. Μετά την έλευση μας από τα παρχάρια, είναι η καταλληλότερη στιγμή για όποιον θέλει να εξωτερικέψει την ψυχική ανάταση που έλαβε ως δώρο από τη Φύση. Διανυκτέρευση.
6η ημέρα: ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ
Πρωινό κι άμεσα αναχώρηση για τη Μονή της Παναγίας Σουμελά, όπου θα παρακολουθήσουμε και θα συμμετέχουμε στην πατριαρχική θεία λειτουργία. Κατόπιν επίσκεψη στην αρχαιότερη μονή του Πόντου, το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος. Επιστροφή στην Τραπεζούντα, δείπνο κι αμέσως μετά βραδιά παραμυθιού, «Κόκκινη κλωστή δεμένη», στην ελληνική και ποντιακή διάλεκτο. Διανυκτέρευση.
7η ημέρα: ΙΑΣΟΝΕΙΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ - ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ - ΣΑΜΨΟΥΝΤΑ
Πρωινό κι αναχώρηση για το Ιασόνειο Ακρωτήρι (208χλμ), που βρίσκεται δίπλα στα Κοτύωρα και σταμάτησαν οι αργοναύτες κατά τον πλου τους προς την Κολχίδα. Εκεί θα δούμε το βυζαντινό ναό του Αγίου Νικολάου με τη μοναδική ακουστική. Χαιρετισμός, δρώμενο, στη Μαύρη Θάλασσα. Κατόπιν κατεύθυνση προς τη Σαμψούντα (77χλμ) όπου θα επισκεφθούμε το αρχαιολογικό μουσείο και θα περιηγηθούμε στην πόλη. Συνεχίζουμε για την Σινώπη (158χλμ), την πρώτη αποικία των Μιλησίων στον Εύξεινο Πόντο. Δείπνο και αμέσως μετά ανταλλάξουμε απόψεις από την περιήγηση μας καθήμενοι στην αμμουδιά της Μαύρης Θάλασσας. Διανυκτέρευση.
8η ημέρα: ΣΙΝΩΠΗ - ΚΩΝ/ΠΟΛΗ
Πρωινό κι ξενάγηση στη Σινώπη. Επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο, στα ερείπια του παλατιού του Μιθριδάτη, περιμετρικά στα τείχη και στους πύργους της πόλης, στο άγαλμα του Διογένη. Αμέσως μετά αναχώρηση για Κωνσταντινούπολη(685χλμ). Διανυκτέρευση στην Πόλη.
9η ημέρα: ΚΩΝ/ΠΟΛΗ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Πρωινό, κατόπιν καφές στο Pier Lotti ή κρουαζιέρα στο Βόσπορο, μια γρήγορη επίσκεψη στο Πατριαρχείο μας και επιστροφή στην ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ.. 545 ΕΥΡΩ  
ΤΙΜΗ ΠΑΙΔΙΟΥ 340
ΤΙΜΗ ΜΟΝΟΚΛΙΝΟΥ.  795

Περιλαμβάνονται:

  • Μεταφορά με πολυτελές υπερυψωμένο λεωφορείο
  • Διαμονή σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 4*
  • Ημιδιατροφή στο ξενοδοχείο
  • Περιηγήσεις - ξεναγήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα εκδρομής
  • Έμπειρο αρχηγό  συνοδό του γραφείου
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης / Επαγγελματικής ευθύνης

Δεν περιλαμβάνονται:
Είσοδοι μουσείων, φόροι πόλεων και ότι αναφέρεται στο πρόγραμμα ως προαιρετικό ή προτεινόμενο.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

IKSIR HOTEL 4* - Κασταμονή ANEMON ORDU 4* - Κοτυώρα FUNDA HOTEL 4* - Τραπεζούντα ZINOS 4* - Σινώπη RIVA HOTEL 4* - Κών/Πολη

Thank you for contacting us. We will get back to you as soon as possible
Oops. An error occurred.
Click here to try again.